Met een thuisbatterij word u zelfvoorzienend en voor een groot deel onafhankelijk van het openbare stroomnet.
Heeft u zonnepanelen, maar nog geen thuisbatterij? Dat is jammer… want het meeste van de opgewekte stroom door uw panelen zal u niet rechtstreeks kunnen verbruiken! In de beste omstandigheden zal 30 procent van de opgewekte zonne-energie rechtstreeks worden aangewend voor uw onmiddellijk verbruik. 70 procent of meer gaat dus terug het net in. We noemen dit ook wel injectie.
Het vervelende is dat men voor al die overschot aan energie vandaag de dag bijna niets meer vergoed krijgt. We kunnen stellen dat u 70 procent of meer van uw opgewekte stroom gewoon weggooit. Voor het tijdperk van de digitale meter, met de analoge meter dus, draaide uw meter nog terug. Zo kon men kWh ‘s (kilowattuur) die men niet direct verbruikte ”opslaan” om later te gebruiken. Het principe van de terugdraaiende teller dus. Met de komst van de digitale meter word afname van stroom en injectie apart afgerekend. Voor afname betaald u de volle pot, voor injectie krijgt u helaas zo goed als niks.
De thuisbatterij als oplossing om zelf uw energie te beheren.
Een thuisbatterij gaat er voor zorgen dat de elektriciteit die normaal naar het net gaat wordt opgeslagen. Wanneer de zonnepanelen zelf niets meer leveren is er dus nog steeds energie voorhanden om uw woning van stroom te voorzien. Deze opgeslagen kWh ‘s worden dan gebruikt op de momenten wanneer u normaal gezien stroom van het net zou afnemen tegen het dure afname tarief. Men gebruikt op dat moment dus geen stroom van het net! Dit gaat zo lang door tot de batterij leeg is. Idealiter komt men met de opgeslagen energie een hele nacht toe. Er zijn in België ook veel dagen dat de zon zich niet laat zien en de batterij daarom niet (volledig) kan bijgeladen worden. Om hierop in te spelen nemen we de batterij een beetje groter dan het verbruik van 1 nacht. Zo kan u op mindere dagen ook een hoge zelfvoorzieningsgraad halen.
Zelfvoorzieningsgraad en eigenverbruik, uitgelegd.
De zelfvoorzieningsgraad is waarde, in procent. Deze maakt de verhouding duidelijk maakt tussen de energie die u nodig heeft en de energie die zelf voorzien is door het systeem. Bij een goed gedimensioneerd systeem, in de goede maanden schommelt deze waarde rond de 95 a 100 procent. Wat wil zeggen dat er 0 tot 5 procent energie van het net wordt afgenomen. In de minder goede maanden ligt dit een stuk lager. Doch op een kalenderjaar kunnen we met een goed systeem een zelfvoorziening bekomen van rond de 80 procent en uitzonderlijke gevallen meer.
Vertaald wil dit zeggen dat u nog maar voor 20 procent afhankelijk zal zijn van uw energieleverancier. De rest is lokaal bij u opgewekt door de zonnepanelen en bijgehouden door de batterij tot wanneer u het nodig had. Dit deel is van uzelf en het is belangrijk te weten dat er hier dus geen handel over het net gebeurd en er ook nooit extra kosten voor kunnen aangerekend worden.
Eigenverbruik wil zeggen, hoeveel van de opgewekte energie uit uw zonnepanelen gebruikt u zelf? En hoeveel gaat er naar het net? Met een thuisbatterij zal dit aanzienlijk hoger liggen dan zonder. Doch, stel u heeft echt teveel panelen liggen voor uw verbruik, dan kan het zijn dat u zich enorm goed zelf kan voorzien, en dat er toch nog veel overschot is. De kunst is dus het aantal zonnepanelen en de grote van de batterij perfect af te stemmen op uw verbruik. Zo bekomt men een gebalanceerde installatie die voor zijn kostprijs ook rendabel is. Imaginate Solar & Energy maakt steeds een uitgebreide rendementsberekening met dikwijls meerdere voorstellen die de verhouding tussen kostprijs en rendement aantonen zodat u een weloverwogen beslissing kan maken.
Energie management systeem.
We kunnen uw installatie verder voorzien van een energie management systeem. De afkorting hiervan is EMS, afgeleid van het engels: Energy Management System. Met zo’n EMS kan uw systeem automatisch gaan handelen op de energiemarkt. Als voorbeeld om bij een tekort aan energie op het juiste moment stroom aan te kopen van het net aan een laag tarief. Zulk systeem werkt met een Dynamisch energiecontract waar de prijzen elk uur veranderen. Het systeem monitort die prijzen en afhankelijk van uw verbruik beslist deze wat te doen zodat u het voordeligst aan uw energiebehoefte kan voldoen. Diepgaander kunnen we ook gaan handelen op de onbalansmarkt, day-ahead markt. We gaan hier dieper op in gaan in een toekomstig blog bericht! Hou onze blog dus zeker in het oog!
Misvattingen over thuisbatterijen.
Helaas gaan er nog steeds veel misvattingen rond over thuisbatterijen! Je kan dat nooit terugverdienen… Tegen dat het terugbetaald is het kapot… We gaan hier niet teveel op ingaan, maar helaas zijn er wel batterijen op de markt die aanleunen bij deze uitspraken. Meestal, maar zelfs niet altijd zullen dit aanbiedingen zijn met thuisbatterijen die schijnbaar zeer weinig kosten en op papier voldoen, op papier… Er zitten wel wat addertjes onder het gras in batterijland! Wel is dat heel jammer voor de goede merken en types batterijen. Daarom werken wij enkel met SMA en BYD batterijen!
Wie vandaag kiest om energie-onafhankelijk en zelfvoorzienend te worden hoeft niet langer wakker te liggen van invloeden op de energiemarkt. Profiteer er van en vraag vandaag nog uw offerte aan voor zonnepanelen, batterijen, laadpalen en slimme energie systemen.